Een gezonde leefstijl: hoe houd je het vol?

De sessie wordt gemodereerd door Deborah Alfarez (Hartstichting).
Sprekers zijn: Andrea Evers (University of Leiden), Margreet de Graaf (GGD Fryslan) en Merlijne Jaspers (ZonMw)

Kunnen we onszelf en elkaar stimuleren om gezond gedrag vol te houden? Hoe dan? Wat komt daar bij kijken en wat is er al ontwikkeld dat we hiervoor kunnen inzetten? Nudge-adviseurs, tools om gezond gedrag vol te houden en onderzoek naar inzet van beloning komen aan bod. Je gaat naar huis met nieuwe ideeën hoe je volwassenen inspireert en motiveert om gezond gedrag vol te houden. Zeker nu de gecombineerde leefstijl interventie in het basispakket komt, biedt deze sessie waardevolle aanknopingspunten voor jou als professional.

Deze sessie start met 3 presentaties.

Deborah Alfarez (Hartstichting) opent de sessie en licht toe wat de Hartstichting doet om een gezonde leefstijl te stimuleren.
Vervolgens neemt Andrea Evers (Universiteit Leiden) je mee in het project “We all benefit”. In dit onderzoeksproject werken publieke en private partners samen om een gezonde leefstijl te stimuleren. Deelnemers aan het project kunnen punten verdienen door bijvoorbeeld voldoende stappen te zetten, niet te roken, gezonde voeding in huis te halen en, indien nodig, hun gewicht, bloeddruk, bloedsuiker en/of cholesterol op gezette tijden te controleren. De punten kunnen deelnemers inwisselen voor leuke uitjes en korting op producten bij grote winkelketens. Je krijgt inzicht in welke “mechanismen” behulpzaam zijn, in het stimuleren van een gezonde leefstijl.

In Friesland maken ze werk van het stimuleren van gezond gedrag. Ze doen dit met behulp van nudging. Wat nudging in Friesland inhoudt kun je zien op hun filmpje “No nudge no glory”. Margreet de Graaf (GGD Fryslan) licht toe wat de GGD nudging ambassadeurs doen èn bereiken. Je kunt inspiratie opdoen en krijgt praktische tips hoe je nudges kunt inzetten om gezond gedrag te stimuleren. 

Na deze inspirerende presentaties, volgt een interactieve discussie. Je kunt als deelnemer de experts bevragen wat belangrijke kansen of belemmeringen zijn om een nudge te ontwikkelen of toe te passen. Of hoe je het langdurig volhouden van gezond gedrag kunt stimuleren. Uiteraard kun je ook je eigen ervaringen delen.

Een inspiratie top tien, met een overzicht van de huidige instrumenten en nudges om mensen te ondersteunen in het volhouden van gezond gedrag, krijg je mee naar huis.

 

  • Deel deze informatie:
  • Facebook Social Share
  • Twitter Social Share
  • Linkedin Social Share