Open podium: eHealth

Voorzitter: Geke van Dick (iresearch)

 In dit Open Podium hoor je de laatste ontwikkelingen rondom eHealth. Hieronder een overzicht van de sprekers en hun presentaties:

 

Sprekers:

  • Ontwikkelde prototypes tijdens het werkatelier uit Let’s get Digital; Studenten van de HvA en TU/e onder leiding van Ellen Vermeulen, GGD GHOR Nederland
  • Welshop, een webwinkel voor jouw geestelijk welzijn; Irene Welderman, GGZe
  • Slimme oplossing voor slechte luchtkwaliteit; Judith Danser, HvA/RIVM
  • Vloggen ter bevordering van de gezonde leefstijl; Annemieke Korver, GGD regio Utrecht

 

Welshop, een webwinkel voor jouw geestelijk welzijn
Irene Helderman, GGzE

Een kijkje in de Welshop en in gesprek over het hoe en waarom. De Welshop is een Webwinkel  door GGzE voor keuzemogelijkheid in online zelfhulp, coaching en behandeling. Mensen willen en kunnen zelf kiezen, zijn overal en altijd ‘connected’ en willen zelf bepalen waar en wanneer. GGzE wil haar expertise breder inzetten in de maatschappij ten behoeve van preventie, beweegt van ‘behandelaar bepaalt’ naar ‘client kiest’ en wil meer mensen helpen met minder kosten. Er is al veel online aanbod. Welshop ontsluit online diensten en maakt daarbij combinaties van meerdere producten en aanbieders. Vergoede zorg of zelf af te rekenen. Voor iedereen die verder wil met zijn/haar mentale groei, wel of geen cliënt van GGzE. Op naar een inspirerende community voor mentale kracht waar werken aan je geestelijke gezondheid vanzelfsprekend is!

 

Slimme oplossingen voor slechte luchtkwaliteit
Judith Danser, HvA
Overige namen: Bernard van Maanen, Anhar al Khamisy, Rebecka Nygren, Michiel de Groot, Marcia Londt, Ellen Vermeulen (GGDGHOR), Hester Volten (RIVM)

In deze presentatie laten zes studenten aan de Hogeschool van Amsterdam resultaten zien van een project uitgevoerd voor de GGD GHOR en het RIVM. Het doel van het project was het bouwen van een applicatie die omgevingsdata van het RIVM gebruikt om personen met luchtwegklachten (Astma, COPD, etc)  ondersteuning en stimulans te bieden om het actief buiten bewegen als prettiger te laten ervaren.  In een applicatie worden luchtkwaliteitsgegevens van het RIVM  gekoppeld aan persoonlijke bewegingsdata en aan een GPS, om zo schone fiets- of wandelroutes te maken op individueel niveau. De app is uit te breiden met een mobiele sensor die opgeladen wordt in een thuisstation, waardoor ook de lucht in huis wordt gemeten en er feedback op gegeven kan worden door de applicatie. Op die manier blijven personen met luchtwegklachten langer gezond en actief en kunnen ze zelf regie nemen over hun situatie.

 

Vloggen ter bevordering van de gezonde leefstijl
Annemieke Korver, GGD regio Utrecht

 Hoe sluit je aan bij de belevingswereld van adolescenten? Voor veel JGZ-organisaties is dit een uitdaging. Bij de GGD regio Utrecht is het idee ontstaan om door middel van een praktijkonderzoek te kijken of en hoe vlogs (video weblogs) ingezet kunnen worden om de gezonde leefstijl onder jongeren te stimuleren. 3 vloggers maken 9 video’s over uiteenlopende gezondheidsthema’s. On- en offline worden de vlogs met jongeren geëvalueerd. Daarnaast wordt geïnventariseerd wat er in de literatuur bekend is over gedragsbeïnvloeding van jongeren door middel van vlogs. Aan de hand de bevindingen wordt een methodiek ontwikkeld en verspreid onder jeugdgezondheidsorganisaties.

 

Ontwikkelde prototypes tijdens het werkatelier uit Let’s get Digital

Studenten van de HvA en TU/e onder leiding van Ellen Vermeulen, GGD GHOR Nederland

  • Deel deze informatie:
  • Facebook Social Share
  • Twitter Social Share
  • Linkedin Social Share