14.45 uur - Interview met Roeland van Geuns, door Harry Starren

Mogelijk gemaakt door FNO Zorg voor Kansen

Over Roeland
Dr. Roeland van Geuns (1954) was begin jaren 80 medeoprichter van onderzoek- en adviesbureau Regioplan in Amsterdam en heeft zich de afgelopen dertig jaar ontwikkeld tot specialist op het terrein van de sociale zekerheid in de meest brede zin van het woord. Daarbinnen heeft hij altijd veel aandacht besteed aan de beleidsterreinen waar gemeenten verantwoordelijk voor zijn: bijstand, armoedebestrijding, schuldhulpverlening en delen van het welzijnsbeleid.
|Roelands passie voor het publieke belang komt vooral voort uit een grote betrokkenheid bij de positie van mensen die buiten hun schuld buiten de arbeidsmarkt zijn komen te staan. Het zoeken naar wegen om weer mee te doen aan en in de maatschappij is daarbij steeds leidraad geweest. De afgelopen paar jaar heeft Roeland zich daarbij vooral gericht op vraagstukken van effectiviteit en professionalisering alsmede op de vraag hoe de ontwikkelingen en vooruitgang op deze beide aspecten elkaar wederzijds kunnen bevruchten.
Roeland is per 1 april 2012 lector Armoede Interventies bij het Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie (AKMI). Ook is hij lid van de programmacommissie Gezonde Toekomst Dichterbij van FNO Zorg voor Kansen.

Centrale thema interview
Hoewel de armoede in Nederland aan het afnemen is, leven er volgens de statistieken toch meer dan een miljoen mensen in armoede, waarvan tussen de 300 en 400 duizend kinderen. Ook is bekend dat mensen met een lage opleiding en een laag inkomen gemiddeld een slechtere gezondheid hebben dan mensen met een hogere sociaal economische status. In beleid en praktijk wordt de link tussen armoede en gezondheid echter nog onvoldoende gelegd. Armoede en Gezondheid zijn twee gescheiden werelden. Met dit interview wil FNO zorg voor kansen de relatie die er is tussen armoede en gezondheid tussen de oren krijgen van de aanwezige professionals en beleidsmakers.

 

Klik hier om het interview te bekijken.

  • Deel deze informatie:
  • Facebook Social Share
  • Twitter Social Share
  • Linkedin Social Share